Guttemodell vs. jentemodell – La oss snakke om klær

Et tema jeg ikke kommer til å snakke overdrevent mye om, ettersom jeg i all hovedsak føler vi bør kjøpe mindre, reparere mer og kjøpe/selge mer brukt. Så i den forstand kommer jeg kanskje til å snakke en del om det allikevel, ettersom jeg er en stor tilhenger av en ansvarlig handel og et bærekraftig konsum.

Meeen; det er ikke det dette innlegget handler om. Det handler om valgmuligheter, størrelser, fasonger, modeller og kjønnsfokuseringen rundt disse. Det handler om kjønnsnormene i prøverommet og frykten for å bli uglesett.

Herremodell som jente

På instagram får jeg stadig spørsmål om klærne jeg går med, spesielt skiklær og tekniske ytterplagg. Og flere blir overrasket når jeg forteller at en del av modellene jeg bruker er herremodell. For selv om jeg er en midget på 1.60 trekkes jeg ofte mot herreversjonene av diverse plagg. Det er det flere grunner til:

1. Loosefit-hobo

Jeg er allergisk mot tighte greier. Jeg liker loose-fit og det alene plasserer meg ofte i herreversjonen av klær. Selv om dameklærverden har en egen sjanger for boyfriend-kolleksjoner (wtf), så gjør det at jeg ofte må inn i unisex og herreavdelinger for å ikke havne på kløftkjøret. Jeg er klar over at jeg til tider tipper over i hobo/søppelsekk-sjangeren, og iblant setter komfort langt over trend, men jeg liker det sånn. En søppelsekk er ikke kjønnsbestemt så vidt jeg vet.

2. Rosa utringning på skalljakken nothankyou

Enigheten friluftsprodusentene har gjort opp seg imellom om at dameversjoner av klær skal ha innsving, være formsydd, korte i modellen og plassert et eller annet sted på rosa-pastell skalaen har gått meg hus forbi. Det skal sies at en del av de skandinaviske merkene har en langt mer robust look, men jeg tyr ofte til herreversjonene av teknisk ytterplagg for å slippe å tenke over at noe kan spjæres når jeg står ski. Jeg, som mange andre kvinner, fryser også ofte på rumpe og lår, og å ha noe som dekker lenger enn til navlen er også heelt essensielt i min ytterplagg-garderobe.

mountains norway people
De fleste skalljakkene mine er i herremodell, som denne fra Houdini. Love it!

3. Kroppsfasong

Jeg har en midje og rumpe-lår ratio som åpenbart ikke snakker sammen og er relativt lite samkjørt størrelsesmessig. En smal midje og store lår passer ofte dårlig inn i jentebukser og flere av mine turbukser er enten noen numre for store eller i herremodell. Av og til er herresizen rett og slett bare en bedre fit!

4. Just because

Jentemodell, guttemodell – comme si comme ca. Har det egentlig noe å si? Liker jeg plagget har det jo naada å si hvilken del av butikken det henger i.

Føkk kjønnsnormer

Nå skal det sies at jeg sjelden handler klær, spesielt ikke i butikk, men det har skjedd opptil flere ganger at butikkansatte har navigert meg til dameavdelingen når jeg snoker rundt i herreavdelingen. Og da blir det jo bare helt weird og jeg føler meg superdum. Som om jeg må forsvare at jeg vet at jeg ikke er i dameavdelingen, og at det er meningen. Og ja; jeg er klar over at den også fins i dame, og nei takk, jeg vil ikke prøve den. Og nei, det er ikke til kompisen min, og nei det er heller ingen gave – den er til MEG 🙂

flanell mountain beach girl
Når vi går med det som føles som en selv får vi større selvtillit til å være nettopp det – seg selv!

Already pretty

Poenget mitt er at om du er en jente og vil handle i gutteavdelingen – gjør det! Er du mann som vil handle i dameavdelingen – gjøøør det! Om du egentlig ikke helt vet hvem eller hva du er, vil eksperimentere og handle i barneavdelingen, gravideavdelingen, plus-sizeavdelingen, petiteavdelingen eller gudene vet hva slags avdelinger som fins der ute – gjøøøør det! Vi skal kunne handle som vi vil, og kle oss som vi vil uten å være ukomfortable fordi det egentlig ikke var «ment for» vårt kjønn, alder, livssituasjon eller samfunnsnorm. Gå med det som føles rett for deg – da stråler du enda mer! Du ser amazing ut uansett!

2 kommentarer

  1. Så enig i dette. Er mann, men har slitt med å finne plagg jeg kan like også (og som ikke er helt uvirkelig priset). Har derfor gått til steget å sy mine turplagg selv. På denne måte får jeg både passform og funksjonaliteten jeg ønsker. Blir også lettere å vedligeholde og reparere når en har kunskapen. Og så blir prisen mye hyggeligere også (kr800 for en Goretexjakke :-). Blir heller ingen impulskjøp mer på ting man egentlig ikke trenger.

  2. Ciaran & Ciara Cassidy

    Hei vi 2 heter Ciaran & Ciara Cassidy. Vi er en gutt og ei jente på 16 år. Vi 2 er bror og søster, tvillinger og bestevenner. Vi er og har aldri vært opptatt av mote. Vi har hatt den samme klesstilen sia vi var 7 år gamle. Vi 2 går alltid kledd i Kløvergrønne T-Skjorter og Mørkeblå Jeans. Hilsen Tvillingbror og Tvillingsøster på 16 år. Som er Bestevenner.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *