Å finne seg en jobb innenfor bærekraft

Å bry seg om miljø, klima, menneskerettigheter, god helse, rettferdighet og likestilling er kanskje en no-brainer for folk flest. For selv om vi kanskje ikke tar en stor del av endringen innenfor de forskjellige feltene bryr vi oss jo. Men det å ta praten ut av det å bry seg og faktisk gjøre noe med det er kanskje lettere sagt enn gjort. Dette er også et av de mest stilte spørsmålene jeg får; hvordan kan jeg begynne å jobbe med denne bærekraftige utviklingen? Hvordan får jeg en jobb der klima står i sentrum av kjernevirksomheten? Hvem snakker jeg med? Hvor søker jeg?

Bærekraftig utvikling – Et hav av muligheter

Svaret er overraskende enkelt. For du kan jobbe med bærekraft uansett hvilken posisjon du har, hvilket selskap du jobber for, hvilken utdanning eller annen bakgrunn du har (eller ikke har). Ettersom bærekraft bør være en like åpenbar del av virksomheten som profitt er, skal det automatisk være en naturlig del av enhver rolle i ethvert selskap. Ansvar og økonomisk vekst er ikke en trade-off, det er en synergi. Da er det heller opp til deg å identifisere hvilke tiltak som er mest nærliggende for deg å ta tak i. I noen selskap er det mer åpenbart enn andre, men man har alltid en påvirkningskraft. Er du journalist kan du kanskje fokusere på saker som omhandler endringer i økosystemer, artstap og ivaretakende tiltak. Er du jurist kan du kanskje se på lovverk og bidra til å fjerne kjeppene i det sirkulære hjulet. Er du bedriftskonsulent kan du konstant implementere bærekraftig forretningsmodellering som en del av rådgivningen ut mot kunder. Er du butikkmedarbeider kan ta foreslå tiltak innunder f.eks. emballasjehåndtering, energibesparing eller gjenbruksmodeller og påberope deg gjennomføringsansvaret for disse. Jeg kunne ha fortsatt i det uendelige, men dere tar poenget. Uavhengig av virksomhet kan du være en del av den bærekraftige utviklingen så lenge du har analysert hva slags negativ påvirkning ditt selskap bidrar med – og deretter gjøre noe med disse. 

jente mac kontor klokke
Hvordan endte jeg i rollen som bærekraftsleder i et klesselskap? Hva utdannet jeg meg innenfor? Hvilke valg tok jeg? Reisen har vært en god cocktail av målretning og tilfeldighet, og det å velge seg noen kamper så tidlig som mulig gjorde det enklere å fokusere. Reisen er btw langt ifra over her. Den har så vidt begynt!

Hopp i det!

Står du mer på startstreken og lurer på hva du skal utdanne deg innenfor eller hvilken ide du skal satse på kan du kjøre en top-down approach på troubleshootingen din. Start med hvilke utfordringer i verden du bryr deg mest om, være seg miljøproblemer, helse, menneskerettigheter, utdanning, fattigdom eller you name it. Du kan evt. bruke FNs bærekraftsmål som utgangspunkt om du ikke har et spesifikt område du brenner for allerede. Etter en del research kan du velge deg ut noen konkrete kamper innenfor området som engasjerer deg mest, og forhøre deg med venner og bekjente som har kjennskap til tematikken. Derfra ville jeg bare tatt et soldatstup ut i det som treffer deg mest, og på finurlig vis vil nok retningen bli til mens du tråkker den opp. 

Pick your battles

For som jeg skrev i teksten “Flink pike skulle redde verden”; hvis målet er å redde verden, da kommer du ikke til å lykkes. Da kommer du bare til å bygge luftslott og jage skygger resten av livet – mestringsfølelsen blir for abstrakt. Når målene er så utopiske kommer aldri noe til å være godt nok, grønt vil alltid kunne bli grønnere. Men om målet er å bidra til at verden reddes, bidra til et mer bærekraftig verdenssamfunn, og å velge ut noen kamper en ønsker å kjempe – da er målet hakket mer tilgjengelig og overkommelig.

Ingen kan gjøre alt – Alle kan gjøre noe

Jeg tror det jeg prøver å si er at du må velge deg noen kamper, ikke være redd for å utfordre veletablerte systemer og rett og slett bare hoppe i det. Min erfaring er at det man er mest glad i å holde på med blir man best i. Kombinerer man dette med en fanesak for kloden vår er vi inne på en suksessoppskrift! Lykke til og send gjerne over andre råd så kan jeg publisere dem her senere 🙂 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *