10 tips for Norgesferien i sommer

2020 blir året der nordmenn virkelig blir nordmenn. Året der vi blir tvunget til å leke i egen bakgård og utforske det som er nærmere enn destinasjonene opplistet på Vings restplasser. 2020 er året alle går i anskaffelse av noe neonfarget gore-tex, tar selfie på Preikestolen og blir turfluensere. 2020 er året for hengekøyen. 2020 er E6 og E18s gullalder. Og Charter-Sveins undergang. 

2020 er gullåret for nordmenns Norgesferie

På en eller annen måte skal vi alle feriere i Norge i år. Som på mange måter er en kjempefin greie. Vi blir tvunget til å bli bedre kjent med verdens fineste land – det kunne ha vært verre. Allikevel er det et paradoks. Reisenæringen vår sliter. I tillegg vil naturen vår få en massiv påkjenning. Og da må vi være ekstra flinke til å ta et par hensyn. Huske på å støtte lokale, bruke pengene våre som stemmesedler og rydde opp etter oss. Som lokal nomade på snart 10. året har jeg gjort meg en del erfaringer ved det å reise i eget land. Og for å gjøre opplevelsen så bra som mulig, tenkte jeg å dele et par av dem med dere: 

1. Planlegg, men ikke for mye. De fleste av oss tar bilen fatt i sommer, og for meg er veien alltid en stor del av målet. Det å kunne ta seg tid til å stoppe opp ved en foss langs veien eller bade i en jettegryte man kom over på luftings med hunden er det som gjør den norske roadtrippen så vanvittig fin. Muligheten til å bli over en ekstra natt på perlen man ramlet over er en fin mulighet. En overplanlagt tur med strengt tidsregime kan ødelegge noe av eventyrlysten ved å reise rundt. La ruten bli litt til mens man går den, og ta på deg backpacker-mentaliteten i eget land. Da havner du nok steder du ellers aldri ville ha funnet fra skjermen hjemme i Oslo.

2. Snakk med de lokale. Ref. backpacker-mentaliteten fra forrige tips, har det å bli kjent med lokalbekfolkningen der jeg reiser blitt min go-to. Da får du de beste tipsene til de fineste turene, den beste maten og de litt mer unike opplevelsene. Du får også innsikt i hva som må bevares, beskyttes og tas litt ekstra vare på der du ferdes. Og kan på den måten bidra til å ivareta lokalsamfunnet du nå har som feriedestinasjon.

Dette er Jostein, lokal pokal fra Odda som mer eller mindre startet alt vi kjenner av aktiviteter i området. Også rundt Trolltunga. Kjentmannstips er uvurderlige når man reiser i nye områder.

3. Ikke lev på posemat. Om sommerens måltider i all hovedsak skal kokkeleres fra telt, hytte eller bil ville jeg i stor grad ha styrt unna posematen. Altså, posematen er fin den, men man trenger ikke å være Brimi for å smekke sammen noe smakelig på primusen. Det finns så utrolig mye god mat man kan lage med enkle midler! Alt ligger i forberedelsene. Les deg litt opp på turmat, følg Bodil Gilje på insta, og vær litt kreativ med få ingredienser i sommer. Det kan også være smart å planlegge måltidene noen dager/uker fremover. Alt etter hva slags tur du er på. På denne måten finner man ingredienser som går i flere måltider og unngår å måtte røske med seg noe på bensinstasjonen langs veien.

4. Finn perlene på kartet selv. Jeg får så utrolig mange spørsmål om hvordan jeg finner steder rundtom eller hvordan jeg legger opp ruter. Og jeg bruker som regel alltid en kombinasjon av google earth og ut.no sitt digitale kart. Via Earth kan du enkelt spotte hvite strender, korallblå vann og andre ting som er på ønskelisten. UT gjør det enkelt å spotte utsiktspunkt via høydekurver og det å legge opp trygge ruter for å komme dit. Tør å være din egen eventyrer!

5. Pakk lett. En vanlig tabbe, spesielt når man reiser med bil, er å pakke for mye. Dette er forårsaker bare unødvendig stress og vekt. Både når vi skal bære sekk på tur, når vi skal holde orden under roadtripen oog når vi skal holde orden i hodet. Pakk med deg mindre enn du tror du trenger, sjekk yr og tenk at det er mulig å vaske underveis. Dropp alt som er i «kanskje-bunken». Vi ender alltid opp med å bare valse rundt i ullstillongsen uansett.

6. Minimer belastningen. Tenk godt gjennom alle mulige valg du skal ta, og om det finns mer ansvarlige alternativ enn de du har valgt. Dette gjelder alt fra transport, overnatting, mat, logistikk, rutevalg, drivstoffeffektivisering, samkjøring, etc. Jeg anbefaler alltid å følge markerte stier i skog og mark for å ikke bidra til mer nedbrytning av natur enn nødvendig.

7. Lav risiko – Høy avkastning. Som Miljødirektoratets koronavettregler sier; snu i tide og velg aktiviteter med lav risiko. Sammen kan vi unngå å belaste rednings- og helsetjenester mer enn nødvendig. En løsning kan her være å involvere en lokal guide, fjellfører eller instruktør. Da støtter man lokalssamfunnet man reiser i, i tillegg til at man kan ferdes på en sikrere måte i mer utsatte områder. En vinn-vinn!

8. Organiser roadtrip-bilen. En ryddig bil gir et ryddig hode. Og jo lengre du er på tur jo mer øker sannsynligheten for et rullende kaos på fire hjul. Jeg pakker alltid i gjennomsiktige bokser, ikea-poser og bag-enheter dedikert til hvert sitt område. Tur-sekken er tom mellom slagene og ryddes ut og inn i sine respektive bokser/bager etter endt tur.

9. Rydd opp, og kildesorter underveis. Vi kan sortere avfallet vårt like godt på hytten, på båten, i teltet og i bilen. Samle opp pant, glass, plast, mat og papp i poser for seg selv og sjekk ut når neste returpunkt langs ruten din er. Sjekk ut sortere.no om du er i tvil på hva som skal hvor og info om returstasjonene rundtom.

10. Vær kreativ – opplev mer! Jeg elsker alt som er annerledes. Spesielt det som er annerledes, men fremdeles veldig nærme. Trehytter, laksesafari, traktorsafari, yoga på fjorden, gapahuker, gårdsopphold, isbreovernatting, fosserapellering, juving, hvaenn som røsker i de eksotiske følerne dine er mulig å lete opp langs ruten. Sprit opp måten du ser på ditt eget land! På denne måten kan det nærme virke like fremmed som det fjerne!

cabin girl tree
Her fra tretopphytten på Å camp i Rauland i fjor sommer. Et av de fineste overnattingsstedene jeg har vært i Norge!

God sommer folkens! Vi sees kanskje i fjellet?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *