7 råd for sommeren i Lofoten

Tusen takk til Frank Marstokk fra Skrova Fyr, Ingrid Hennig fra Lofoten Vanlife, Brita Staal fra Salt Svolvær og Mia Gylseth fra Sakrisøy for innspill til hensyn å ta i sommer. 

2020 ble året der paraplydrinker, solhatter og Vings restplasser ble byttet ut med myggnetting, GoreTex og Helgelandskysten. “Norging” har blitt et nytt ord i ordboken og du skal bo under en stein om du ikke har fått med deg hva en Via Ferratta er. Reiseplanen er styrt av fergetidene, og ikke minst køene. Ikledd Amundsenshorts, neonfarget skalljakke, hjemmestrikket Skappelgenser og en hengekøye under armen har Ola og Kari Nordmann aldri vært mer klar for sin egen bakgård.

Altså, hvem vil vel ikke oppleve dette?

Costa del Rorbu

Og for oss som trodde at Lofoten kanskje skulle få en litt lettere sommer fikk vi det motsatte slengt i trynet. På tross av at deler av turistnæringen fremdeles kjører for halv maskin i noen deler av regionen, har enkelte områder fått en større tilstrømning enn noen gang. Spesielt har området i og rundt Henningsvær fått smake på at Ayia Napa har vært stengt. Gjengene som har siklet etter Grabbarna Grus like mye som russen 2020 siklet etter, ja russetiden 2020, fant fort ut at Costa del Rorbu fikk fikse årets partybiff. I tillegg har enkelte fjell og strender blitt ultimate substitutter for hele verdens fornøyelsesparker, cruiseskip og offentlige toaletter.

Typisk norsk å…

Misforstå meg rett, det er ingenting som er finere enn at vi nordmenn leker enda mer i egen bakgård. Å backpacke i eget land har bydd på noen av de aller fineste opplevelsene jeg har hatt i livet. Det å reise mindre og oppleve mer har jo blitt som et livsmantra. Men at det er vi nordmenn som skal stjele butikkskilt, skjelle ut bartendere, velte skulpturer og bæsje i hager, etter en årrekke med verdenssamfunnet som stamgjester, det blir for dumt. Så selv om det bare er en liten prosentandel av den norske turistmassen som oppfører seg som apekatter, kan det være fint med en liste tommelfingerregler for ferdsel i nord.

Så lenge vi tar vare kan vi leke her oppe i mange generasjoner fremover!

7 råd for en fin sommer i Lofoten

Jeg har nemlig stor forståelse for at det ikke alltid kan være så lett å navigere seg rundt i Lofoten. Bussene snakker ikke med båtene og båtene snakker i all hovedsak med seg selv. Man skal være lokal for å vite hvor holdeplassen er og distansen mellom bensinstasjoner, rasteplasser og søppelspann kan til tider være lange og forvirrende. Derfor har jeg samlet en liten oversikt over tips som kan være gode å ha når vi skal reise rundt i Lofoten i sommer. Tipsene er bygget på egen erfaring med turismen her i 6 år, men også med innspill fra Frank Marstokk fra Skrova Fyr, Ingrid Hennig fra Lofoten Vanlife, Brita Staal fra Salt Svolvær og Mia Gylseth fra Sakrisøy.

1. Planlegg godt
Å lese seg opp på forhånd er alfa omega når det kommer til Lofoten. Ting er ikke alltid så intuitivt her oppe. Book fergen før du drar, orienter deg om hvor det er lov å campe eller parkere, og se på kartet. Lofoten er ikke like tilrettelagt for trafikkkorken som E18 og alt går veldig mye smudere, både for deg og for lokalbefolkningen, om du har orientert deg på forhånd. Reiser du uten bil er det lurt å se på busstider, fergetider, holdeplasser og avstander. Les deg opp på Lofotvettreglene så kommer du ekstra forberedt!

2. Vis respekt
Dette burde jo absolutt si seg selv, men å vise respekt for naturen, dyrelivet de fastboende og trafikken her oppe i nord er noe som ikke kan gjentas mange nok ganger. Vær ydmyk, spør om du er usikker og forlat alle områder minst like fint som da du kom dit. Lofoten er ekstremt sårbart med tanke på areal og antall besøkende i høysesong, og kapasiteten strekker ikke alltid til. Det å være tålmodig med besetningen og ha forståelse for at klatreguiden bak baren ikke vet hvordan man lager en extra long island icetea blir derfor satt pris på.

3. Følg stiene
Det er mange fjell i Lofoten som har blitt forsidepiker for landet vårt. Disse har også blitt de største turistfellene og naturen har fått lide deretter. Enkelte steder er det satt opp sherpatrapper for å sluse folkemassene inn på stiene, men ellers er det en klar tommelfingerregel at du ikke skal bevege deg utenfor de gitte stiene. Når vi ikke tråkker opp unødvendig jordsmonn unngår vi ekstra slitasje på naturen og vi kan nyte utsikten med god samvittighet.

4. Ta med søppel
Denne leaves without saying men gjelder også når søppelspannet er fyllt til randen. Selv om det er kjipt er det da vårt ansvar å ta med søppelet til neste avfallsstasjon. Er du usikker på hvor disse er har Lofoten Avfallsselskap en oversikt på nett. Absolutt alt vi tar med oss til campspoten skal bli med oss videre. Naturen kan bruke opptil flere måneder på å bryte ned toalettpapir, så dette skal også fraktes tilbake. Ziplockposer og antibac gjør dette til en enkel affære.

5. Camp og parker med tillatelse
Dette er nok det største gningsningspunktet mellom lokalbefolkning og turister. Om du er usikker på om du kan parkere eller campe der du er kan du spørre lokalbefolkningen eller sjekke på nett. Ikke parker på områder som åpenbart er privat eid uten tillatelse. Allemannsretten gjelder når det kommer til camping, men det er fremdeles mye områder som er eid av grunneiere eller brukes til andre tiltak og krever tillatelse. SÅ; hvor er det vi har lov til å bevege oss fritt? Tettbygde strøk, private boligtomter og land brukt til jordbruk («innmark») får vi ikke lov til å bevege oss fritt på. Også golfbaner, industriområder, kirkegårder og andre områder som er satt av til et spesielt formål krever at vi forholder oss til de sikkerhets- og ordensreglene som gjelder der. Allemannsretten gjelder derimot ute i naturen, langs strandlinja, i skogen og på snaufjellet, også på privat grunn. Her er det som regel ingen menneskelig aktivitet, utenom kanskje geit, sau og rein på beite. Dette arealet, som utgjør det aller meste av Nord-Norge, er tilgjengelig for folk flest for rekreasjon. Ferdsel i naturen er regulert av friluftsloven av 1957, og forutsetter respekt for bønder, grunneiere og naturen selv.

6. Vær varsom i trafikken
Det er mye smale veier i Lofoten og E10 er ikke best rustet for enorme trafikkmasser. Derfor må man følge ekstra godt med, ikke stoppe opp selv om det kommer en ørn, parkere på markerte områder og la møtelommer få være møtelommer.

7. Løft blikket, vær kreativ og kos deg!
Som jeg skrev på instagram kan man fint gå alene i fjellet her oppe i sommer. Fjellene som har vært forsidepiker for området i flere år har en tett strøm turgåere hver eneste dag. Dette gjelder steder som Reinebringen, Ryten, Fløya, Kvalvika, Djevelporten, Festvågtind, Unstad, Bunesstranden og Mannen. Dette er jo så klart ikke uten grunn, da disse turene virkelig er nydelige. Allikevel fins det alternativer med like fin utsikt, like fine stier, like gode teltmuligheter og like instragramverdig om man bare gjør litt ekstra research. Igjen kan det være lurt å snakke med noen som kjenner området, ellers anbefaler jeg også turboken til Kristin Folsland Olsen som guide her oppe. Sammen kan vi utvide fokuset, minske presset, ferdes ansvarlig og ta vare på denne sinnsyke lekeplassen vi har i nord.

Bruk hodet, få deg en lofotpils, bad i midnattssolen og nyt Lofotsommeren i år! Oppfører vi oss kan det hende vi får komme tilbake igjen til neste år 😉

PS! Husk også at selv om vi føler at hele Norge er i Lofoten atm, sliter allikevel store deler av turistnæringen ettersom vi nordmenn er litt mer selvgående i våre metoder enn våre globale medborgere. Derfor er det fint å huske at pengene våre fremdeles er stemmesedler til fremtidens virke, og det å støtte lokale fastboende er en god dytt i riktig retning! God sommer, kanskje vi sees 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *