Kjære fremtidige kone: Unnskyld.

Girl on boat with glitter

Unnskyld. 

Jeg kommer ikke til å kysse deg på akkurat den måten foran akkurat de guttene på akkurat den klubben. 

Unnskyld. 

Jeg kommer til å slippe hånden din når vi går forbi akkurat den gjengen i akkurat den gaten. 

Unnskyld. 

Jeg kommer til å være litt redd når vi reiser til akkurat det landet med akkurat de holdningene i akkurat den kulturen. 

Men det jeg kommer til å gjøre er å introdusere deg som akkurat min kjæreste til akkurat de menneskene på akkurat den festen. 

Jeg kommer til å gå bort til akkurat den gutten som hadde akkurat den kommentaren på akkurat den nattbussen. 

Den siste der skjedde faktisk. Som resulterte i en slåsskamp på en nattbuss en høstnatt i Oslo. Det skjedde også i helgen. Rett etter pridebåtfesten. Med akkurat de jentene på akkurat den benken slått ned av akkurat han fyren. Han fyren som krevde sin rett til å ta med seg et akkurat det kvinnelige kjæresteparet hjem. 

Skeiv kjærlighet har en stor del av historien sin i skyggen. Kyss bak lukkede dører. Hender som holdes når ingen ser det. Dans i hjørnet der lyskasteren ikke når. Lesbisk kjærlighet blir videre seksualisert via uønsket oppmerksomhet og en tredjepersons egne tolkning av deres forhold.

For akkurat han fyren er det akkurat det kysset mellom akkurat de jentene som blir akkurat den invitasjonen han trengte. En mulighet han selv har krav på. Og om han selv ikke får ta en del av akten, skal han i hvert fall ta et bilde. For det er jo hans rett. De har jo stilt seg opp for han. Et kyss mellom to jenter oppleves som en fremprovosert handling med selvpåført oppmerksomhet. Selvpåførte kommentarer. Selvpåførte blikk. Selvpåførte slag i ansiktet. 

Så det er derfor jeg sier unnskyld. Unnskyld til deg, fremtidige kone, for at jeg av og til kommer til å slippe hånden din. Og for at jeg av og til kommer til å være redd. Men jeg lover å prøve. Jeg lover å skvise hånden din litt hardere når kommentarene kommer. Jeg lover å kysse deg selv om folk ser. For selv om vi har en lang vei igjen, har de før oss tråkket opp en stor sti. Og det er den stien vi skal fortsette å tråkke. 

Og kjære Pride; du er ikke bare en fest, men fy faen så viktig du er. Takk for meg denne helgen, mangfoldskampen fortsetter hele året. 

1 kommentar

  1. Charlotte

    Wow, dette var en sterk tekst.
    Takk for at du setter lys på frykten mange av oss må kjenne på. Happy pride!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *